In 3-5 werkdagen in huis Vragen? Stuur een e-mail naar info@smokerscountdown.com Veilig betalen Veilig betalen

Ga naar je winkelmandje 0

SCD en counseling

Prof. Dr. Arie DijkstraDe mening van Prof. Dr. Arie Dijkstra:


SCD binnen counseling
Net als andere hulpmiddelen bij het stoppen met roken, zoals nicotinevervanging of sms-ondersteuning bij stoppen, is de SCD zeer geschikt om binnen een counselingsetting te gebruiken. Het is de combinatie en integratie van twee effectieve elementen: counseling en het afbouwen met de SCD.

Stoppen of afbouwen
Pas in de afgelopen jaren is er voldoende bewijs verzameld om te concluderen dat het afbouwen van het roken net zo effectief kan zijn als “cold turkey” stoppen mat roken. Voor de praktijk van stoppen met roken betekent dit dat we nu rekening kunnen houden met de voorkeur van de roker/stopper om af te bouwen of in een keer te stoppen; het harde advies om “cold turkey” te stoppen is niet langer nodig.

Het volgen van de voorkeur van de stopper kan belangrijke effecten hebben. De roker wordt door zijn/haar verantwoordelijkheid voor de keuze sterker in het proces betrokken wat onder andere positieve gevolgen kan hebben voor motivatie en commitment. Ook is het mogelijk dat de gekozen methode inderdaad effectiever is voor de stopper, echt beter past bij de stopper.

Het minderen van roken kan als methode om te stoppen gebruikt worden, maar ook als methode om voortaan minder te gaan roken. Dat laatste kan een goede keuze zijn bij zwaar verslaafde rokers, zeker als er een medische noodzaak is en elke sigaret minder, relevant is.

Afbouwen met counseling
Het afbouwen van het roken verwijst breed naar alle manieren om stapsgewijs minder te gaan roken. Hoe groot de stappen zijn en hoe lang het afbouwen duurt is daarbij niet gespecificeerd. Wel is er wat bekend over een goede manier om af te bouwen: Een geteste en verstandige manier om af te bouwen is het “Schematisch Afbouwen”(SA), zoals dat met de SCD gaat.

Het SA kan goed binnen een counseling-setting (individueel of in een groep) worden toegepast; de combinatie van professionele steun en het toepassen van een effectieve manier van afbouwen waar de roker/stopper achter staat kunnen de effectiviteit verhogen.

De counseling is enerzijds voor een groot deel hetzelfde: Motiverend, steunend, feedback gevend, adviserend in het kader van het te behalen doel: of dat nu “cold turkey” of het volgens schema afbouwen is. Exact dezelfde thema’s spelen bij deze verschillende manieren om te stoppen. Daarnaast richt de counseling zich op het SA: Het bespreken en besluiten van de duur van het afbouwen, het motiveren om het schema te volgen, en op grond van het verloop van het proces het zo nodig aanpassen van het schema.

Het gebruik van de SCD binnen professionele counseling is daarom een volwaardige optie om stoppers aan te bieden.

×